Pentru toti mirii stiu ca este o decizie foarte grea alegerea meniului, de aceea incerc in aceasta postare sa vin cu niste sfaturi care sa-i ajute in alegerea celei mai potrivite variante.
In primul rand este important de precizat ca in alegerea meniului este necesar sa tineti cont de tipologia invitatilor ; chiar daca tematica, florile sau tortul, le veti alege in functie de preferintele voastre, este bine ca mancarea sa fie elementul care impaca daca nu toate gusturile cel putin majoritatea acestora. De ce este atat de important acest aspect? Pentru ca fiecare dintre invitati va trebui sa consume ceva pe durata evenimentului,mancarea este o necesitate, nu este doar un element de care sa te poti lipsi.
Provenind dintr-un popor cu obiceiuri culinare destul de gresite, misiunea este uneori anevoiasa pentru mirii care ar vrea sa aduca elemente de noutate intr-un meniu, cum ar fi preparatele vegane,fructele de mare sau eliminarea "sarmalelor" . Insa nimic nu este imposibil daca incercam sa imbinam notiunea de meniu "traditional" cu variante de produse mai "atipice" pe care le doriti neaparat.
Sa incepem cu "Antreul" care este cel mai important "dish" fiind primul servit, tinand cont ca invitatii asteapta cateva ore pentru a il servi, acesta ar trebui sa contina intodeauna un produs consistent care sa potoleasca senzatia de foame, fie ca mergeti pe varianta "antreului" servit intr-o singura transa fie ca alegeti optiunea "antreului" servit in mai multe transe. Nu alegeti niciodata varianta de antreu "vegan" sau varianta de a combina produse reci cu produse calde, fara indoiala veti da gres. Daca optati pentru varianta unui "antreu" combinat cu mai multe produse pe aceeasi farfurie, trebuie sa tineti cont de potrivirea aromelor si a nuantelor din farfurie, daca puneti foarte multe elemente pe aceeasi farfurie este foarte posibil sa gresiti atat la partea estetica cat si la partea gustativa. Din punctul meu de vedere, varianta cu care nu veti da gres este varianta cu antreul servit in doua transe, prima parte sa fie compusa din mai multe "cannapees-uri" cu ingrediente diversificate :carne, branza, peste , iar partea a doua a antreului sa fie aleasa in functie de preferintele voastre, exemple : carpaccio, tartar etc.
Al doilea fel este de obicei pestele, insa nu este neaparat o regula, daca totusi alegeti aceasta varianta elementele importante de care ar fi bine sa tineti cont sunt destul de putine, restul depinde de preferintele voastre.In primul rand sa nu alegeti niciodata varianta de peste "pane", in acea crusta nu sti niciodata ce peste se gaseste, poate voi degustati salau iar la eveniment vi se va servi merluciu, va garantez ca in seara evenimentului nu va veti da seama, al doilea motiv ar fi ca pestele preparat "pane" este destul de greoi fiind prajit in ulei si este foarte posibil ca invitatii sa renunte sa mai consume urmatoarele feluri fiind deja satui. Nici varianta pestelui intreg nu este cea mai buna optiune, nu cred ca doriti ca in seara nuntii sa va treziti cu un moment neplacut in care un copil inghite un os, de asemenea este destul de neplacut ca invitatii sa se apuce de dezosarea unui peste, fiind o treaba destul de dificila :). Cea mai potrivita varianta, zic eu, este varianta unui file de peste alb insotit de o garnitura de legume, cu siguranta va fi pe gustul oricui.
Nelipsitele "sarmale" , desi pentru unii dintre voi cea mai buna varianta ar fi eliminarea acestora, eu zic sa va mai ganditi, mai degraba mergeti pe varianta de a alege sarmale preparate mai "light", varianta sarmalelor cu carne de curcan sau chiar varianta sarmalelor cu peste, daca ati renuntat la peste la felul doi, sau varianta sarmalelor cu carne de vita.Va spun cu siguranta ca sarmalele sunt si cred ca vor ramane mult timp de acum incolo felul cel mai consumat la o nunta. Va puteti folosi de sarmale chiar sa creati un moment tematic in cadrul evenimentului, cum ar fi servirea acestora in castroane de lut pe un fond muzical traditional, sunt convinsa ca familia voastra se va bucura de aceasta abordare.
Friptura este pentru multi dintre invitatii care mai raman pana la servirea acesteia, momentul cel mai asteptat al serii avand nevoie de aport caloric dupa reprizele de dans. Acest fel principal ar trebui sa fie ales in concordanta cu tematica evenimentului si cu gusturile voastre.Sigur "un mix grill cu cartofi" nu va da gres niciodata, insa optiunile sunt mult mai multe. Un muschi de vita bine gatit va impresiona pe oricine, o rulada de curcan poate fi o optiune mai buna decat clasicul piept de pui, varianta de Barbeque in aer liber poate sa mai improspeteze atmosfera nuntii.
Un amanunt de care puteti sa mai tineti cont, daca bugetul va permite, este introducerea intre felurile principale a unui sorbetto, de obicei intre peste si sarmale este binevenit pentru curatarea papilelor gustative insa se poate servi foarte bine intre sarmale si friptura.
Despre tort nu prea sunt in masura sa dau sfaturi, nefiind o iubitoare de dulciuri, insa in afara de continut ar trebui sa tineti cont foarte mult de aspect, prezentarea tortului fiind intodeauna un moment de maxima atentie al serii. Varianta de "butaforie" nu este chiar atat de rea daca va doriti un mousse de ciocolata care nu poate fi imbracata in martipan.
Data viitoare o sa dezvolt si subiectul "pachet de bauturi" si aici fiind cateva aspecte de care sa tineti cont pentru o gestionare mai buna a bugetului.
Succes, si intodeauna in alegerea meniului va sfatuiesc sa discutati cu Chef-ul locatiei!
Mai mult decat profesionista!!!��
RăspundețiȘtergereMi-ar fi placut foarte mult sa citesc acest articol inainte de nunta mea! De ce te-ai ascuns pana acum? Felicitari! Imi place mult abordarea ta!
RăspundețiȘtergereDa, cred ca trebuia mai demult sa ma apuc sa dezvolt ideea asta, insa lipsa de timp m-a incetinit.Nu l-am facut public pana acum pentru ca nu aveam suficiente postari.Multumesc mult de aprecieri, o sa ma tin de treaba, macar Ingrid sa aiba un ajutor in viitor :)))
ȘtergereMultumesc, Tony :)))
RăspundețiȘtergere